Resum de la Xerrada “Parentalitat Positivitat”

El passat 10 de febrer vam poder gaudir d’una nova xerrada a l’escola conduïda per l’Esteve Gay, de la xarxa de criança i educació de l’Ajuntament de l’Hospitalet.

Vam parlar sobre el paper de la família en la criança positiva, i així va començar dient-nos com ha evolucionat la idea d’educar. Tradicionalment, es relacionava amb la idea de moldejar i ara es més “posar les bastides” per tal de que els nostres fills es puguin “autoconstruir”. Els pares i mares, que fem de referent, fa que estiguem en constant procés de reeducació, ja que no es com ens van educar a nosaltres.

També ens va dir que, cada cop els pares i mares tenim més informació, pel que eduquem millor, però que hem de tenir en compte que educar és més un art que una ciència, ja que tots (pares i fills) som diferents. I a això se li sumen tant l’entorn on eduquem com la càrrega genètica del nen.

El temperament del nen és la part que ve heretada, i és el que determina la potencialitat. Hi han sis aspectes que hi incideixen.
1) Activitat: Si són més o menys “moguts”.
2) Regularitat: Si son més o menys regulars en coses quotidianes.
3) Adaptabilitat al canvi; Si ho fan de forma natural o els hi causa estrès.
4) Atenció: Si son capaços de mantenir l’atenció.
5) Persistència: No tots els nens son iguals d’insistents.
6) Emocionalitat: Com es regulen i responen davant de determinades situacions. És el que determina la capacitat de desenvolupament del nen.

També vam parlar de que molts cops ens centrem massa en el moment present, sense tenir en compte que cada petita acció forma part de l’educació. Així ens va donar la idea d’enriquir la rutina, ja que això fa que no es faci feixuga i que puguem tenir en compte els valors que hi van intrínsecs.

Vam acabar la xerrada amb les intervencions de les famílies assistents, parlant de com trobar l’equilibri entre la disciplina, que es fa servir per fer dels nostres fills i filles persones responsables i no pas submisses; i l’amor incondicional, que serveix per què hi hagi una afecció segura. La frase que va posar com a exemple ho explica molt bé: “s’ha d’educar amb mà de ferro però amb guant de seda”.

Per últim, va convidar a les famílies interessades en ampliar els coneixements sobre les funcions de la parentalitat positiva, a participar a les sis xerrades que es faran properament a la biblioteca de la plaça Europa (per més informació preguntar a l’AMPA).

Per acabar, volem donar les gràcies a les famílies assistents, a l’escola per la seva participació activa i per cedir-nos l’espai, i a l’Esteve per fer-nos gaudir i participar de la criança positiva un cop més. Esperem que no sigui l’últim!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.