CRÉIXER EN FAMÍLIA: TAL FARÀS TAL EDUCARÀS

A la quarta sessió del curs Créixer en família vam parlar de com els pares i mares som models pels nostres fills. Aquest vídeo tan impactant ho mostra clarament :
https://www.youtube.com/watch?v=8AcWo3gbtBk

Tot i que costa fixar-se en l’optimisme de l’escena final (el vídeo és tan dur que costa veure al pare i al fill que ajuden a recollir les coses que li han caigut a una dona), la idea de la sessió va ser precisament aquesta: s’educa en valors quan es viuen.

Nosaltres vam recollir els valors que considerem importants a cada família. Molts eren comuns però també vam poder veure que cada família té identitat pròpia, amb uns valors fonamentals, que intenta transmetre als fills. Aquesta transmissió és possible quan els pares i mares actuem en consonància i mostrem als infants que la manera natural d’actuar és aquesta.

Aquests són alguns dels valors recollits entre tots els assistents: respecte, tolerància, paciència, comunicació, empatia i sinceritat (poder parlar de com es sent cadascú), generositat, solidaritat, ajudar als altres i tenir-los present, especialment a la família (“fer pinya”) i als amics, responsabilitat sense caure en l’exigència, autenticitat (que siguin ells mateixos), col.laboració (demanar i donar ajuda), saber guanyar i perdre esportivament, saber cedir, no ser conformista si no dir la teva, …

També vam parlar de com intentem educar als nostres fills i filles en aquests valors i vam veure que és indispensable fer-ho donant exemple, essent generosos, respectuosos, tolerants, pacients, responsables sense caure en autoexigir-nos massa, ajudant als altres i demanant ajuda quan cal, essent autèntics i lluitant per canviar les coses injustes que no ens agraden…

Per tant, cal tenir-ho molt present: Tal farem, tal educarem!!

3 thoughts on “CRÉIXER EN FAMÍLIA: TAL FARÀS TAL EDUCARÀS

  1. Aquest curs tinc la sort de poder assistir a algunes de les sessions del taller “Créixer en família” i m'he adonat que, més enllà de l'oportunitat de compartir experiències sobre la criança de les nenes i dels nens, en aquest espai familiar es respira una complicitat que ens enforteix, ens acompanya i ens permet crear vincles com a grup, com a escola….. i això és un privilegi. Gaudim-lo!Mercè Agustí

    M'agrada

  2. Fent un petit balanç des de l'any passat quan vam començar amb el taller d'Emocions en Família i ara seguint amb el de Créixer en Familia, ha sigut tant positiu!!! Hem après a transmetre les coses als nostres fills d'un altre manera i hem pres encara més consciència de lo important que es, donat que pels nostres fills nosaltres som el màxim referent. Aquesta última sessió va ser molt enriquidora, poder escoltar i intercanviar amb altres famílies els valors que transmetem va ser realment interessant. I.lusió, implicació i ganes de comunicar i créixer emocionalment es com resumiria la meva experiència fins ara.

    M'agrada

  3. Hola, sóc la Mercè, mamá de la Elisabeth de quart. Volia compartir amb vosaltres aquest text que he trobat.Crec que té molta relació amb el que parlem contíinuament en el curs, que no és tant la quantitat com la qualitat del temps que dediquem als nostres fills, aquesta és la millor prova…UN NUDO EN LA SABANAEn una junta de padres de familia de cierta escuela, la Directora resaltaba el apoyo que los padres deben darle a los hijos.También pedía que se hicieran presentes el máximo de tiempo posible.Ella entendía que, aunque la mayoría de los padres de la comunidad fueran trabajadores, deberían encontrar un poco de tiempo para dedicar y entender a los niños.Sin embargo, la directora se sorprendió cuando uno de los padres se levantó y explicó, en forma humilde, que él no tenía tiempo de hablar con su hijo durante la semana.Cuando salía para trabajar era muy temprano y su hijo todavía estaba durmiendo.Cuando regresaba del trabajo era muy tarde y el niño ya no estaba despierto.Explicó, además, que tenía que trabajar de esa forma para proveer el sustento de la familia.Dijo también que el no tener tiempo para su hijo lo angustiaba mucho e intentaba redimirse yendo a besarlo todas las noches cuando llegaba a su casa y, para que su hijo supiera de su presencia, él hacía un nudo en la punta de la sábana.Eso sucedía religiosamente todas las noches cuando iba a besarlo.Cuando el hijo despertaba y veía el nudo, sabía, a través de él, que su papá había estado allí y lo había besado. El nudo era el medio de comunicación entre ellos.La directora se emocionó con aquella singular historia y se sorprendió aún más cuando constató que el hijo de ese padre, era uno de los mejores alumnos de la escuela.El hecho nos hace reflexionar sobre las muchas formas en que las personas pueden hacerse presentes y comunicarse con otros.Aquél padre encontró su forma, que era simple pero eficiente. Y lo más importante es que su hijo percibía, a través del nudo afectivo, lo que su papá le estaba diciendo.Algunas veces nos preocupamos tanto con la forma de decir las cosas que olvidamos lo principal que es la comunicación a través del sentimiento.Simples detalles como un beso y un nudo en la punta de una sábana, significaban, para aquél hijo, muchísimo más que regalos o disculpas vacías.Es válido que nos preocupemos por las personas pero es más importante que ellas lo sepan, que puedan sentirlo.Para que exista la comunicación, es necesario que las personas “escuchen” el lenguaje de nuestro corazón, pues, en materia de afecto, los sentimientos siempre hablan más alto que las palabras.Es por ese motivo que un beso, revestido del más puro afecto, cura el dolor de cabeza, el raspón en la rodilla, el miedo a la oscuridad.Las personas tal vez no entiendan el significado de muchas palabras, pero saben registrar un gesto de amor. Aún y cuando el gesto sea solamente un nudo. Un nudo lleno de afecto y cariño.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.