Continuem amb les xerrades-col·loqui formatives al nostre centre i, per començar el curs, l’Esteve Gay, metge especialista en medicina preventiva i membre de PAEF (Programa d’acompanyament educatiu a famílies), ens va parlar d’ Autoestima i Parentalitat Positiva. Un bon grup de persones de tota la comunitat educativa del Prat de la Manta i de les escoles veïnes ens vam aplegar a la sala de música el passat 27 de novembre per reflexionar sobre aquest tema.
Des de la Comissió de Formació-participació, i amb l’ajuda de l’Esteve, us hem preparat un resum de la xerrada que, tot i ser fonamentalment teòrica, va resultar molt interessant.
En primer lloc, l’Esteve ens va recordar que no existeixen receptes, ja que cada cas es dóna en famílies diferents, amb persones diferents i recursos diferents. Com a molt, es poden donar recomanacions generals d’actuació que s’han d’acomodar a cada situació. Com espècie tenim l’instint de la reproducció, que va acompanyat de l’instint de la criança que inclou l’educació natural (après i heretat per la nostra cultura d’origen i/o d’adopció), que ens fa comportar-nos de forma diferent, segons les necessitats que considerem que tenen els nostres fills.
Tots volem que els nostres fills/filles tinguin una bona autoestima, però que és l’autoestima?… es una paraula complexa formada per: AUTO, d’autoritat; i ESTIMA, d’estimació. Es a dir que per promoure l’autoestima hem d’educar amb fermesa amb afecte, la qual cosa podem representar per la metàfora “educar amb ma de ferro però amb guant de seda”, es a dir hem de ser coherents, perseverants però flexibles.
Podem definir l’autoestima com: la manera de sentir-nos capaços d’afrontar amb èxit els reptes de la vida i alhora sentir-nos mereixedors de la felicitat.
4. Fluir. Equival a saber moure’s en situacions d’incertesa, es a dir quan no sabem que fer, quan ens sentim amenaçats, quan ens sentim perduts, en resum, quan estem estressats. Convé aprendre a deixar-se anar, a anar fent per evitar el bloqueig o la paràlisi. Es pot aprendre a anar observant, analitzant les possibilitats, intuint i provant l’alternativa més favorable, aprendre de l’error i ser perseverant en la cerca de solució. No ho podem controlar tot i certes coses estan totalment fora del nostre abast d’actuació. En aquestes situacions cal no capficar-s’hi excessivament, no cal esperar fins que ho tenim clar, convé fer fluir el pensament…
Ara bé, com arribem a que els nostres fills/filles tinguin una bona autoestima?
Un bon camí seria realitzar la parentalitat o criança positiva, que consisteix en satisfer les necessitats dels fills/es amb cura, afecte, respecte i reconeixement, orientant positivament els seus comportament, establint rutines, pautes, i límits, i corregir els comportaments inadequats sense fer ús de la violència física, verbal o xantatge emocional, par aconseguir que els nens i les nenes desenvolupin plenament totes les seves potencialitats i aprenguin a viure d’una manera autònoma, solidària i positiva.
La parentalitat o criança positiva es basa en 6 funcions:
2. Comprensió: del seu caràcter, tracte, relació. Es basa en:
– atenció: m’interessa tot el que necessites
– afecte: te’l demostro i tu n’ets conscient
– respecte: et tinc en compte la teva integritat física i emocional
– reconeixement: escolto la teva opinió i et deixo fer
De fet, l’etapa del “no” i la de l’adolescència són etapes d’identificació personal com a individu diferent de la resta, que demana respecte com a tal. Són estadis de maduració, la primera a nivell més personal i la segona a nivell social.
I abans d’acabar l’Esteve ens va posar deures: coneixem bé als nostres fills/filles? Si voleu fer la prova aquí teniu vint qüestions que haureu de respondre (sense fer trampes, eh!)
Després de tota aquesta teoria cal parlar-ne, ho posem en comú? Us esperem a la pròxima xerrada!!!
Per últim, volem agrair sincerament a l’Esteve Gay la il.lusió amb la que ha acceptat oferir-nos desinteressadament aquestes xerrades. Adaptar els recursos a les necessitats de cada escola és tot un repte, que de ben segur donarà bons fruits. Gràcies i fins aviat!!