JORNADES PER VIURE L’ESCOLA

Sabíeu que les primeres Jornades de l’escola Prat de la Manta es van celebrar el curs 1.992-1.993?
Van portar com a títol “Cultura i Coeducació” i des de llavors, la comunitat educativa de l’escola Prat de la Manta gaudim cada curs d’uns dies molt especials: les Jornades per viure l’escola.

La temàtica de les Jornades ha estat molt variada però sempre tenint en compte les seves característiques fonamentals: ser una escola catalana, co-educativa, diversa, oberta i participativa. 

Així, a les segones jornades (“I tu, com ho veus?”, any 1.996) es va treballar una altra manera de veure la diferència. Les següents  van girar en torn al conflicte (“I tu, què faries?” curs  96-97), les pors (“Qui no té por?”: curs 97- 98), l’escola que som (“Una mirada a l’escola” 98 – 99), el barri (“El barri és escola”cursos 1.999 – 2.001), el joc al carrer, compartir la lectura, etc.
El curs 2.007-2.008, amb la inauguració del nou edifici, va ser un curs molt especial  tal i com mostra el títol de les Jornades (“Una nova escola, una nova il·lusió”) i el següent any es varen celebrar els 25 anys (“UNA ESCOLA i altres històries”). 
Nosaltres, com a famílies, hem viscut les Jornades de manera especial a partir del curs 2009-2010 (“Moltes persones, moltes històries, UNA ESCOLA”) en que es va reprendre un conte que havia estat treballat a les Jornades de l’any 96 entre l’equip de mestres, famílies i alumnes : “El Valentí granota”. D’aquesta manera es posava de nou l’accent en un dels pilars bàsics de la filosofia de l’escola: ser una escola participativa. El record d’aquelles Jornades el trobem encara al costat de les escales principals, en forma d’un mirall – mosaic construït entre tots anys enrere i que es va restaurar per l’ocasió.El següent curs (2010-2011: “Conèixer els altres, conèixer-nos a nosaltres”) les jornades es van emmarcar en la diversitat i vam gaudir d’allò més de la mà de l’Elmer, un elefant molt especial i diferent ja que està fet de retalls de colors.  A més, els alumnes de primària van treballar un emocionant conte “L’ametller no va poder fugir”. D’aquelles jornades guardem especialment el record dels tallers per construir l’Elmer, les representacions de teatre i un preciós ametller, plantat entre tots, que cada primavera floreix al pati de l’escola.

Al curs 2011-2012 li va arribar de nou el torn a les emocions i amb el títol “… amb un somriure” vam gaudir de tallers, obres de teatre i de la segona edició del flashmob. A ritme de “Everybody need somebody to love” tothom va poder acomiadar les jornades amb un gran somriure.

El següent curs, 2012-2013, al mes d’abril l’escola es va omplir de paraules, d’art i de poesia. Amb el lema “L’Art de la Poesia i la Poesia de l’Art” es va reivindicar l’esperit lliure i creatiu, d’escola viva. Van ser unes jornades molt poètiques, de les que ens queda, entre d’altres, el record d’una emocionant obra de teatre, “La cançó més bonica del mon”, en la que van participar tots els alumnes.

L’any 2014 ens va visitar el Hiawatha, un petit indi que estimava molt la seva àvia, la natura i els animals que l’envoltaven. Tots junts vam aprofundir en les tradicions i la llengua de cada una de les cultures que s’agermanen a l’escola, recordant que som escola catalana però també diversa. Durant uns dies l’escola es va omplir d’herbes aromàtiques i de paraules de la natura escrites en llengües de tot el món.

I ja arribem a aquest curs: Amb el títol “A que sona el barri?” l’ ha arribat el torn a una altra de les les característiques fonamentals o pilars de la nostra escola: ser una escola oberta i arrelada al barri.
Ens ho hem passat pipa jugant als parcs del barri, construint el nostre entorn a petita escala, passejant i descobrint la història de Santa Eulàlia i, com sempre, ballant tots junts aquest cop al ritme de “Bailando”.

Us deixem algunes fotos de les Jornades 2015 i els resums dels tallers que molt amablement ens heu fet arribar. Si algú més vol fer-ho, encara hi és a temps!!
Moltes gràcies!!

“OBRIM PORTES”  (Educació Infantil)


Les famílies d’Educació Infantil ens expliquen:

“Aquest any en els tallers de les jornades de l’escola hem obert les portes de casa nostra, de la nostra classe i del nostre col·legi.
Entre tota l’etapa infantil hem creat unes caixes d’allò més curioses. Amb una caixa de sabates i material per decorar hem obert el nostre petit món a la resta.
P3 s’encarregava d’obrir la seva classe, a la tapa de la caixa apareixia la foto de la seva classe i dins han ficat elements amb els que estan familiaritzats del seu entorn diari.
P4 ha mostrat el seu col·legi, oferint una imatge de la porta de l’entrada i dins de cada caixa objectes recollits o fotografies del pati.
P5 es va passejar pel barri fotografiant la porta de la casa on viuen i van triar objectes propis de les seves cases, dels seus records, de la seva família.
Els tallers han estat molt participatius. Ens vam reunir tots al menjador del col·legi i nens, pares, mares i professors ens vàrem encarregar de tallar, enganxar, decorar i crear el nostre petit món.”

 
CONSTRUÏM UN JOC (Cicle Inicial) :
“Amb la consigna de “fer coses d’un parc per fer un megaparc” els de 1er i 2on vam trobar-nos amb plastilina, llapis, llana, cartolines, escuradents, palets de fusta, pegament, i un gran etcètera de materials amb els que petits i grans amb una mica de imaginació varem poder construir tobogans, gronxadors, balancins, rodes, casetes de fusta, arbres, tanques, porteries de futbol, pilotes, flors, gespa,….”


COMPARTIM JOCS AL PARC DE L’ALHAMBRA (Cicle Inicial)


El mocador, el paracaigudes, arrencar cebes i dances… el 27 d’abril vam jugar tots junts als jocs de sempre i algun de nou que vam aprendre!

Vam gaudir moltíssim, tant famílies com infants, jugant plegats, saltant i també cantant la dansa que ens va ensenyar la Mercè, mare de la Irene, “Yo soy pelota de ping-pong…”

                       
CONSTRUCCIÓ D’UNA MAQUETA: Cicle Mitjà
“Les famílies dels nens i nenes de 3er i 4art curs  ens ho vam passar d´allò més bé fent d’arquitectes, enginyers, constructors i pintors dels edificis on vivim. A petita escala, això sí.  No vam necessitar maons ni ciment per construir-les sinó caixes, tisores , pintura i moltes ganes de passar una bona estona a l´escola.”

RECORREGUT PEL BARRI (Cicle Superior)

Els alumnes de 5è, juntament amb les famílies, van anar a visitar alguns “dels seus espais” del barri. Allà van entrevistar a algunes persones.
Així van poder conèixer de primera mà com funcionen llocs com l’AESE, el centre cultural, l’IKEA, el GV2 o la biblioteca.                                                                                       
I els alumnes de 6è, amb les seves famílies i acompanyats de membres de la Fundició, van sortir a conèixer la història d’alguns llocs emblemàtics del barri, com l’antiga i nova estació de FFCC, el castell de Blas Fernández de Lirola i la biblioteca de la Plaça Europa. Allà ens van preguntar sobre que coneixíem d’aquests llocs i ens van preparar algunes proves…  
A més, especialment durant el mes d’abril vam tenir l’oportunitat d’explicar un conte a la classe. Un bon nombre de mares, pares, avis… ho han pogut fer i tant narrador com públic han gaudit d’allò més! Mireu, com a exemple, l’avi de l’Adriana, que a més d’explicar un conte va aprofitar per fer-se una selfie així d’especial…
Finalment, l’últim dia d’abril ens va tocar moure l’esquelet a tots plegats, després de quedar-nos bocabadats amb el “Bailando” que ens van presentar el nostres fills i filles. Si us ho vareu perdre o en teniu ganes de tornar-ho a gaudir, el podeu veure ara mateix!
 
I aquí no acaba la gresca: encara ens queda gaudir de les representacions teatrals dels nens i les nenes d’Educació Infantil (“Obrim portes”, el dijous 4 de juny a les 15:30h al gimnàs de l’escola) i dels alumnes de 6è (divendres 5 de juny a les 17h al Centre Cultural Santa Eulàlia). No us ho perdeu!!
Fins aquí el nostre resum. Ens interessa molt saber com les has viscut tu!! Si aquestes Jornades t’han fet viure l’escola, envia’ns un comentari i explica’ns quina ha estat la teva experiència!

2 thoughts on “JORNADES PER VIURE L’ESCOLA

  1. Us felicito pel reportatge de les Jornades, la veritat és que quasi m'emociono de veure tota la feinada que hem fet durant tots aquests anys i el sentit que tenen per tots els que formem part de l'escola. Gràcies. Francesc

    M'agrada

  2. Uf! Quina història aquesta de les JORNADES. Una història que es fa present cada any amb tants moments compartits que ens recorda d,on venim i ens dona forces per seguir fent l,escola que volem i no la que volen.Gràcies pel reportatge. Una Manta d,il.lusions!!M.B.M

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.